resepi aku dapat dari http://ellyinwonderland.blogspot.com/2015/01/mee-hoon-soup-chinese-style.html. tq for the resepi ! .
BAHAN-BAHAN
Mee Hoon
Sawi
Fish ball atau fish cake - tak kisah memana pun
3 ulas halia - tumbuk
segengam ikan bilis
daun bawang/daun sup/bawang goreng - hiasan
Minyak bijan
lada sulah
CARA-CARA
1. Rebus ikan bilis (lagi lama lagi sedap)
2. Bila dah mendidih, keluarkan ikan bilis.
3. tumis bawang putih dengan sedikit minyak dan tuang ke dalam sup tadi.
4.Masukkan fishball,minyak bijan,lada sulah, garam dah serbuk perasa - ikut tekak
5. Bila fishball dah masak tutup api and tabur daun bawang dan sayur ke dalam sup. aku letak sayur awal sangat so sayur aku tersangat lah masak. elok letak last sebab sayur daun cepat masak.
based on gambar tu ada siap dengan step, tu mistake yang tidak boleh di ubah sebab aku dah malas nak edit gambar. dari step 1, 3, 4 terus. so nampak malas nya di situ. * krik krik krik
follow je cara-cara tu. jangan lak kau gatai ikut step gambar, kang tak jadi padan muka kau * blueerrkk
nampak kan sayur tu dah xada khasiat *sedih tapi sodap
memandangkan aku nie tekak me la yu, aku tambah kicap and cili potong. tabur dengan bawang goreng. *perfect and slurrppppp
selamat lah mencuba ! bye
No comments:
Post a Comment